Papmaché-reglen: Hella Joofs selvhjælpsbog til dig

304
SHARE
Pen

Den karakteristiske skuespiller, filminstruktør og forfatter Hella Joof er tidligere kendt fra Lex & Klatten og Det Brune Punktum, hvor hun var foran kameraet, samt film som ”En kort en lang” og ”Sover Dolly på Ryggen?”, hvor hun har stået bag kameraet som instruktør. Men hun har også skrevet flere bøger, og Papmaché-reglen er én af dem.

25 lærerige regler om livet

Papmaché-reglen er en hjertevarm hyldest til livet og handler om nogle af de ting, som de fleste af os har tilfælles. Det kan være små som store problemer, som eksempelvis det at have en birkes i tænderne uden at være opmærksom på det – eller at være vidne til en kollega, der er i selvsamme situation. For skal man sige noget, eller skal bare blande sig udenom?

Således omhandler ”Papmaché-reglen” om alle livets uskrevne – men nu nedskrevne – regler, som man med fordel kan leve efter for at optimere sine chancer for at blive et lykkeligt menneske. Hella Joof forklarer i beskrivelsen af bogen, hvordan reglerne ikke er nogen, hun selv har fundet på, og hvordan de ikke handler om, hvad vi ønsker, at livet skal være. Det er regler, som findes her i tilværelsen, og som i denne finurlige og anderledes bog er skrevet ned med et glimt i øjet. Der er i alt 25 regler, som alle har fået hvert deres navn. Der er eksempelvis glimmer-reglen, rub-og-stub-reglen, birkes-reglen og selvfølgelig papmaché-reglen.

Papmaché-reglen er opkaldt efter en situation juleaften, som størstedelen af læserne måske kender til. Den er med Hellas egne ord en regel for de gaver, man troede, man ikke ville have, men som så viser sig at være de bedste gaver. På humoristisk vis beskriver Hella Joof denne situation, men på en så karikeret og velskrevet måde, at man ikke kan lade være med at trække på smilebåndet.

Hverdags-moraler leveret humoristisk

Hun beskriver de tanker, der kan gå igennem hovedet på en, når man modtager en gave, der er lavet af et barn: »”Åh bare den ikke er til mig”. Men det er den selvfølgelig. Og man pakker den ud, men man ved ikke, hvad der er op og ned på gaven, men man får så af vide, at det er en sparegris. En kæmpe papmaché-sparegris.« Men reglen afsluttes med pointen om, at en gave fra et barn er ren kærlighed, og på samme måde ligger der i alle 25 regler en lille morale, som man som læser kan tage med sig og huske på, når man bliver i tvivl om, hvordan man skal begå sig i hverdagen.