LCHF året rundt: Jane Faerber viser vej i “Low Carb High Fat”

391
SHARE
Low Carb High Fat

Bag den populære LCHF året rundt står Jane Faerber. Foruden at skrive bøger driver hun bloggen madbanditten og holder foredrag – begge dele om mad og sundhed, især med fokus på livsstilen LCHF.


Bogen handler om, hvordan du med succes og uden afsavn spiser LCFH året rundt. Du bliver guidet til, hvordan du kommer igennem højtider og fødselsdage uden at gå på kompromis med hverken festlighederne eller dine kostprincipper. Du får hjælp til at slippe tankerne om slankekur – og alligevel gå ned i vægt. Foruden alle disse gode råd, forklaringer og tips finder du over 150 opskrifter på LCHF-baseret kost, som alle er tilpasset sæsonens højtider og råvarer.

Hvad er LCHF?

Low Carb High Fat er en livsstil, hvor man groft set bytter måltidets kulhydrater ud med fedt. Man vender så at sige kostpyramiden på hovedet og dropper stivelsesholdige madvarer som kartofler, pasta og brød og erstatter det med masser af naturligt fedt fra nødder, avocado, olier, smør og så videre. Det er tanken, at du spiser dig mæt i grøntsager – gerne flest af dem, der vokser over jorden – fede mælkeprodukter som eksempelvis fede oste og cremefraiche 38% samt fedt.

Hvorfor spise LCHF?

Før i tiden troede forskere, at der var en sammenhæng mellem mættet fedt og hjertekarsygdomme. Men de seneste år har det vist sig, at bytter man det mættede fedt ud med kulhydrater i form af sukker og stivelse, så stiger risikoen. Men de fleste begynder at spise LCFH på grund af ønsket om vægttab, og her er livsstilen og kostfilosofien effektiv. Det skyldes først og fremmest, at en kost med meget fedt for mange vil betyde, at deres blodsukker holdes mere stabilt. Dertil kommer, at man med en fedtholdig og kulhydratfattig kost kan sætte kroppen i ketose. Ketose betyder, at kroppen bruger fedt som primært brændstof. Således skal din krop ikke bruge energi på at omdanne kulhydrater til fedt for derefter at forbrænde kalorierne. Det skal dog nævnes, at du skal spise striks LCHF, hvis du vil komme i ketose. Du kan læse meget mere om det på i LCHF året rundt eller på Jane Faerbers blog madbanditten.dk.

Læs også: Opskrifter på Madbanditten.dk

Sagt om Jane Faerbers bog

»Da jeg først modtog bogen, var jeg en smule skeptisk. Jeg spiser jo ikke LCHF og havde lidt en forestilling om, at bogen handlede om at drikke store mængder fløde og egentlig bare spise fedt. Men jeg tog heldigvis fejl – for hold da op, hvor er der mange lækre opskrifter i den bog. Bogen indeholder så mange lækre retter med en masse grønt, sundt fedt og protein. I mine øjne handler bogen egentlig bare om sund og naturlig mad – uden alt unødigt fyld. Som Jane så fint skriver på sin blog, så er det ‘rigtig mad til rigtige mennesker’.«

»Man skulle tro, at man kun kunne blive skuffet med så høje forventninger – men jeg er faktisk meget, meget begejstret for LCHF året rundt! Der er næsten alle de udfordringer, man kan rende ind i i løbet af et år, hvor man prøver at styre uden om sukker, korn og stivelse og i det hele taget spise sundt (…) Det skulle faktisk være muligt for alle at komme helskindet gennem et helt år med denne her bog i hånden.«