Slut med forbudt: Et opgør med løftede pegefingre

327
SHARE
Slut med forbud

Forfatterne bag Slut med forbudt er Morten Elsøe og Morten Svane. Morten Elsøe er uddannet cand.scient. i ernæring, og hans speciale er livsstilssygdomme. Han arbejder som livsstilscoach, foredragsholder og klummeskribent. Desuden har han med sin kollega Anne Gaardmand startet en uddannelse i vanebaseret coaching. Morten Svane er uddannet cand. IT og har speciale i sociale medier. Han arbejder som kommunikationskonsulent og driver desuden sin egen blog mortensvane.dk.

Læs også: Morten Svanes egen blog

Sort-hvid tilgang til slankekure er forbi

Slut med forbudt gør op med de mange forbud, som de uendelige former for slankekure, du præsenteres for i medierne, sætter op for dig. Velmenende kostråd og pseudovidenskab omhandlende, hvad der er sundt og usundt eller rigtigt og forkert, kan gøre dig helt rundtosset og miste modet, hvis du gerne vil leve sundere eller bare lære at acceptere dig selv. Men Morten Elsøe og Morten Svane har skrevet en bog, der fortæller dig, at du ikke er en fiasko, fordi du spiser chokolade, og at du ikke behøver træne fem gange om ugen for at være sund. De gør op med den sort/hvide-tilgang, som ellers præger mediebilledet og byder dig indenfor i et univers, hvor cola og chips sagtens kan være en del af en helt almindelig sund kost – for det hele handler om balancen, er en af bogens væsentlige pointer.

Bogen er rent grafisk bygget enkelt op og er fyldt med pointer, der er skrevet i punktform, så du ikke behøver læse dig gennem fire tætskrevne sider for at nå frem til pointen. Således er bogen letlæselig på trods af, at den ikke byder på pseudovidenskab og citater fra selvudnævnte sundhedsguruer. Hver påstand er underbygget grundigt med et videnskabeligt belæg og en kilde, der henviser til, hvor denne viden kommer fra. Bogen er relevant for alle – om du vil tabe dig, gerne vil hjælpe en ven eller et familiemedlem eller blot ønsker en større forståelse for, hvorfor nogle mennesker bliver overvægtige, mens andre ikke gør.

Værdifuld tips og facts til sidst

I bogen finder du en lang række hårde facts om sundhed, og du får et bedre indblik i, hvilken rolle de sociale medier kan spille for din selvopfattelse og dit selvbillede. Forfatterne kommer med konkrete råd til, hvordan du kan ændre på dette. En af de helt centrale pointer i bogen er, at alt handler om mængde og kontekst. Derfor kan man ikke isolere en fødevare og dømme den som værende sund eller usund, for det handler om, hvor meget du spiser af den, hvad du ellers spiser, og hvorfor du spiser den.