Helt og ærlig mad: Nytænkt kogebog m. lækre snacks

309
SHARE
Inspiration til sunde retter

Den Aarhusbaserede blogger Emma Martiny kan meget andet end at tage billeder af og skrive om sig selv. På nettet har hun skabt et univers, hvor hun deler lækre opskrifter, deler ud af sin interesse for sundhed og skønhed og meget mere. Hun har for nylig startet sit eget podcast, hvor hun interviewer kreative personer om inspiration, motivation og iværksætteri. Desuden er hun madskribent for Femina, hvor du hver uge kan finde en inspirerende og fristende madplan for ugen – og selvfølgelig kogebogsforfatter. Efter sin debut som kogebogsforfatter med succesen Skønne salater og vidunderligt tilbehør kommer Emma Martiny igen med en kogebog nummer to: Nemlig Herlig og ærlig mad.


Bogen fungerer som et slags opslagsværk, hvor du kan finde alt fra lettet forretter og salte snacks til søde og fristende desserter. Alle opskrifter bærer præg af Emmas sunde og ærlige tilgang til mad.

Ingen dømmer – vælg selv ingredienser

Det betyder, at maden er lavet fra bunden af sunde og rene råvarer tilberedt med masser af kærlighed – dog uden løftede pegefingre og forbud mod raffineret sukker og almindeligt hvedemel. Du bestemmer selv, hvordan du vil bruge opskrifterne, og vil du hellere bruge almindeligt mel end boghvede- quinoa- eller mandelmel, så er der ingen fordømmende blikke. Det handler om, hvad der virker for dig. Sådan beskriver Emma Martiny filosofien bag opskrifterne.

Kogebogen er inddelt i otte kapitler, som alle har hvert sit tema: Morgenmad, frokost, forretter og salte snacks, hovedmåltider samt desserter og søde snacks. Da hovedmåltids-kapitlet er inddelt i vegetar, fisk og skalddyr samt fjerkræ og kød bliver det i alt til otte inspirerende kapitler fyldt med opskrifter, der får mundvandet til at løbe.

Alle opskrifter er originale og nytænkte. Nogen er sundere variationer af velkendte klassikere med et twist, og med andre opskrifter har Emma genopfundet den dybe (salat)tallerken. Bogen byder blandt andet på rødbedequinotto, solgule linser og et dejligt krydret boghvede-rosinbrød. Emma Martiny forstår, at de fleste spiser frokost på farten, så i modsætning til mange andre kogebøger indeholder denne en lang række frokostopskrifter, som lægger op til, at du tager retten med i skole eller på arbejde. Prøv en af de mange måltidssalater, pirogger eller fritattamuffins.

Ikke kun for madnørder

Fælles for bogens opskrifter er, at de ikke indeholder ingredienser, der er nærmest umulige at få fat i, og så behøver du heller ikke bruge alverdens tid på mange af de sunde, friske og nemme salater. Emma Martiny siger selv:

»Mad er noget af det bedste, jeg ved, og jeg er lidt af en madnørd, der elsker at bruge mange timer i køkkenet. Jeg ved dog også, at ikke alle har det på samme måde – at mange helst bare vil nyde god mad i en fart uden større anstrengelser – og derfor stræber jeg efter at gøre mine opskrifter så ligetil som muligt.«