Derfor er det anerledes at skrive et manuskript end en bog

Der er store forskelle på at skrive en bog og et manuskript. I denne artikel kan du læse om hvad der adskiller skabelsen af de to forskellige produkter.

Længden

Den største forskel på et manuskript og en bog er længden. Normalt er et manuskript på omkring 120 sider, mens bøger gerne er 3-4 gange længere. I en bog kan forfatteren tage sig god tid til at bygge kapitlerne op med omhyggelige detaljer og karakterer, mens hver scene i et manuskript er en form for et kapitel.

Handling frem for ord

Den store forskel ligger også i at læsere kan bruge sin fantasi til at skabe sit eget billede af karakterer i bøgerne ved at få et indblik i deres fortid og tankegang. Her bliver alle begivenheder beskrevet ned til mindste detalje modsat film og TV hvor fokus er på handling og dialoger. Mange gange får biografgængere heller ikke et indblik i karakterernes følelser og tanker og i stedet bliver film og TV fortolket på baggrund af dialoger, ansigtsudtryk samt fysiske handlinger og bevægelser.

Folk i rampelyset

Mens der kan være mange forskellige karakterer i din bog, så fokuserer en film ofte på en eller to hovedpersoner. Mange gange kan en bog handle mere om hvordan noget har påvirket en gruppe mennesker eller et helt samfund, mens et manuskript ofte fokuserer på hvordan noget i samfundet har påvirket hovedpersonen.

Netop derfor er der mange karakter fra bøger, som ikke kommer med op på det store lærred, når en bog bliver til en film eller en Tv-serie. Nogle gange bliver to karakterer også sammensmeltet til en karakter i forbindelse med filmatisering.

Det har vi fx set i den populære HBO-serie Game of Thrones hvor Sansa Stark bor i Winterfell, møder sin halvbror Jon Snow og bliver gift med Ramsay i Tv-serien. I bogen kommer Sansa dog aldrig i nærheden af Winterfell, hun møder aldrig Jon Snow og hun bliver heller ikke gift med Ramsay. Det er i stedet hendes tidligere veninde Jeyne Poole, som blev sendt nordpå for at gifte sig med Ramsay.

Manuskript afhænger af budgettet

Bøger og manuskripter afhænger ikke at budgetter på samme måde. En forfatter bag en bog har frie tøjler til at skrive om handlinger, der finder sted over hele verden. Han kan starte i Nyhavn i København, tage til London Eye i England og videre til Det Hvide Hus i USA, hvis det er det han ønsker. Men dette er alt for dyrt for mange manuskriptforfattere.

Manuskriptforfattere er ofte bundet til et budget, når de skaber et manuskript, da det påvirker om manuskriptet rent faktisk bliver godkendt i sidste ende. Der kan være stor forskel på hvor dyrt det er at filme en biljagt i USA end fx i Japan.

Det kan man fx se på den første Fast and Furious film, som blev filmet med et budget på 38 millioner dollars i Californien modsat The Fate of the Furious, som er den ottende film i rækken, der kunne blive filmet i Island, Cuba og flere delstater i USA takket været et budget på 230 millioner dollars.

Det vil sige at manuskriptforfatteren Chris Morgan havde friere tøjler til at skrive The Fate of The Furious, der havde premiere i 2017 end manuskriptforfatterne Gary Scott Thompson og David Ayer, som skrev manuskriptet til den første film, der kom på gaden tilbage i 2001.  

Muligheden for at kombinere flere genre

Forfattere bag litteratur-værker har også nemmere ved at kombinere flere genre end en manuskriptforfatter. For eksempel findes der bøger i ”Young adult” genren (teenager-bøger), som kan spænde over mange genre som fantasi, eventyr, familie-drama, romantik osv. Men manuskriptforfattere skal normalt vælge en genre som fx drama, thriller, romantik osv.